Десертът на живота

Десертът на живота

Забелязали ли сте, че когато личният живот се оплете като изпуснато кълбо прежда и търсим помощ да подредим нишката, понякога се появят хора, даващи толкова елементарни съвети, че ни прозвучават абсурдно чужди, невъзможни за изпълнение, или тотално далечни от нашия “сложен” ред?

Днес най- безсрамно и разточително ще пиша за царицата на чувствата като ще споделя най- семплите думи от най- мъдрите влюбени, които съм имала честта да срещна. Малки изповеди от дебрите на душата, които са ме усмихвали. Надявам се да подарят усмивка и на вас независимо от любовния Ви статут.

Любовта трябва да е лесна

Този съвет получих от своята леля. Тя има сполучлив брак с три невероятни деца (няма как да не се похваля с братовчедите си). През една моя бурна раздяла ми сподели това гледище без особено пояснение. За времето, в което ми го каза, реших, че думите й са били просто метод за успокоение. Че как може тя да ми го каже?! Със съпруга й са минали през всички тегоби на живота и нищо от изграденото не е дошло при тях безпроблемно.

След доста изядени чували със сол разбрах. Любовта не просто трябва, тя е лесна. Леснотата проличава във всяка нейна вена, защото всичко, което извършваш с другия е акт на любов. По естество спонтанно, непринудено, искрено. Основният сигнал е, че се чувстваш спокоен- не се срамуваш, не се притесняваш от тишината и не се замисляш какво да сториш, или кажеш, за да я запълниш. Изпитваш сигурност, която те кара да усещаш себе си уверен, забавен…достатъчен. Лесно е, защото не се бориш да печелиш човека срещу себе си. Не е нужно да полагаш извънредни усилия, за да го впечатлиш, дори не ти се налага да премеряш думите си. Лесно е, защото е двупосочно. Истинската любов непременно е споделена, тя сякаш е готова преди да е установена. Законите й не подлежат на условия и ултиматуми,тя е посветена и свободна. В нея всичко е доброволно.

Любовта е лесна, когато изпитанията са извън обсега й. Тя не консумира време в проблематики. Тя преизпълва с разбирателство. Там, където не сте уважавани и ценени, не сте в състояние да разберете, развиете и усъвършенствате потенциала си. Ако една връзка не засвидетелства респект към съществото и интересите Ви, никога няма да достигнете до интимност. Защото веднъж осъдени,винаги ще присъства страх да не сбъркате; вето във везната Ви за справедливост. Истинската любов е лесна, защото можете да покажете грозната си страна и да останете непроменен в очите на партньора си. Насилието, потисничеството, укорът са далече от красивите взаимоотношения, защото и двамата искате да се поставите на едно ниво. Вървите и успявате заедно, защото не сте объркани, заслепени, или обсебени от половинката си. Вашите умове са трезви, душите ви стават амбициозни, устремени и стимулирани сте да изградате по- качествен живот с пълноценни резултати.

Романтиката означава нежност

Едно от най- красивите твърдения, които съм чувала. Според мен може да интерпретираме тази пълноценна фраза по следния начин: романтиката се случва без повод…липсва календарна дата. Тя е празник във всеки час и всеки ден. Да си романтичен означава да предпазваш душата на любимия, да проявяваш грижа и старание. Изразяваш нежност чрез вниманието, което отдаваш на всеки малък детайл от ежедневните удоволствия, които усмихват половинката ти.

Да си романтичен означава да наблюдаваш нечий навици, да ги запомниш и да се постараеш в пресъздаването им. Например да запомниш точното съотношение на млякото и кафето, което половинката ти консумира всяка сутрин в строго определена чаша и всяка сутрин да изпълняваш тоалета си по- бързо, за да може перфектното кафе да се поднесе на перфектният човек в живота ти. Романтика е всеки път преди да тръгнеш за работа да целунеш половинката си, но с отдаденост и внимание, които могат да костват да изпуснеш автобуса си, да закъснееш, да ти се скарат, но ти да не съжаляваш…защото нежността е ритуал.

Романтика е да се стараеш за комфорта на другия и това да представлява потребност за теб; полагаш прецизност да правиш живота му по- чист, подреден и спокоен. Да сготвиш и да измиеш чиниите, защото виждаш, че половинката ти е уморена и искаш да си отпочине. Да те интересува как е минал деня му, да му купиш лекарства и да си пуснеш отпуска, когато е болен; да предприемаш действия, за които не очакваш благодарност.Да сгънеш и подредиш дрехите му в гардероба, за да се изненада, когато го отвори, или да почистиш четката й за коса и тоалетната, защото тя се погнусява. Да действаш без предварителна уговорка и досада, а с мотивацията за усмивката, която си в състояние да подариш е нещо толкова простичко. Романтиката е нежност във всеки ден, която покълва отдадено. Именно тази нежност те кара да загърбиш егото си по естествен начин.

Грижа те е за другия, той не излиза от мислите ти. С него се смееш, с него порастваш, с него плачеш. Нежността притежава и друга характеристика: когато се скарате, нежността регулира аргументацията ти. Ще кажеш истината, но по най- мекия начин…ще го направиш колкото одраскване, без да болиш, без да чупиш.

Знаете ли, мисля, че дори сродните души имат своите катаклизми. Случва се понякога да стигнат до грандиозни ексцесии и да демонстрират най- отвратителното си поведение, но онова, което ги разграничава от обикновената двойка е, че скандалите са изключение във връзката и след тях се чувствате смазани и виновни, а не- ядосани и нервни. И двамата копнеете да залепите счупеното и да продължите напред ръка за ръка.

Любовта те оздравява

Случвало ли ви се е да започнете връзка и изведнъж от всякъде да валят възможности за алтернативна половинка? Хора от противоположния пол флиртуват с вас, минувачите на улицата ви зазяпват, приятелите ви коментират колко добре изглеждате. Предполагам, че се случва, здравото тяло винаги е привлекателно за обиколните, индикирайки добра възможност за репродукция на инстинктивно ниво.

В университета “Харвард” е проведено едно от най- продължителните изследвания относно човешкото здраве и щастие от екипа на професор Робърт Уолдингер. Изследването е с продължителност 75 години като проследяват развитието на 724-ма мъже. Това изключително рядко по успешност начинание доказва ползите от добрите взаимоотношения върху цялостното благосъстояние на организма. Още повече, разкрива, че хората, които са се уповавали повече на близките си, отколкото на професията например, живеят по- дълго. Защо? Защото докато вярваме, че само парите и славата ще ни донесат щастие, губим почва под краката. Скъсваме взаимоотношенията, които държат психиката ни стабилна. (Можете да изгледате клипче с презентация на професора тук.)

Според друго 16- годишно изследване на любовните взаимоотношения на учени от Изследователския институт на Нова Англия в щата Масачузетс твърдят, че споделената любов и здравословния сексуален живот (поне два пъти седмично) укрепват значително имунната система и намаляват риска от сърдечносъдови проблеми в зряла възраст с 45%. Техните статистики отразяват забележително откритие: женените двойки посещават лекарския кабинет значително по- рядко. Освен това бракосъчетаните двойки с качествени взаимоотношения отчитат много по- ниски нива на тревожност, депресия, високо кръвно налягане и се справят с физическата болка зашеметяващо бързо в присъствието на техен любим. Малко по- късно от Университета “Уилкис” (Wilkes University) в щата Пенсилвания подкрепят тези твърдения.

Дори да не сте привърженици на подобни статистики, замислете колко често в се случва, когато един човек се спомине бързо след това неговата половинка да го последва. Тъжно е, но нима подобни загуби не доказват, че в действителност някои двойки не могат да живеят един без другиго.

Намери човек, който е готов да бъде обичан

Всички сме наясно, че живеем във времена с изключително сурови условия за развитието на младежта. Освен това с включването на централните емисии новини, откриваме архив на безхаберие, несигурност, убийства, корупция, ниски заплати и прогресивно нарастващи сметки, черти, които рисуват гротесковия профил на държавата ни. Тук е трудно и много страшно, но защо затъквам социалния план в тема за любов?

С времето открих, че най- неблагоприятното събитие в живота на младите мъже и жени е да открият сродната си душа в началото на кариерното развитие. Според мен е изключително тежко, граничещо с невъзможно да градиш любов и кариера едновременно, защото и двете се нуждаят от време. За съжаление понякога срещаш великолепни хора, в които не можеш да инвестираш пълноценно. Ти си напът към развитието на голямата мечта, тя занимава всеки аспект от съществуванието ти и дори да искаш не си в състояние да се концентрираш в личния си живот.

Мисля, че много връзки с положително бъдещо развитие се разпадат, когато единият партньор е в средата на пътя си. Той е трескав, търси себе си, работи неуморно, при него протича творчески процес, формира зрялост в характера си и не бива да се спира.В подобни условия, може би е по- добре да не встъпваме в сериозни връзки. Вероятно присъства по- голям шанс да се спогодите при условие, че връзката ви е дала начало преди започването на процеса по изграждане, а преминавате заедно през него.

Откровеното ми мнение е, че не се поучава в следствие на три основни причини. Първо: нямате време да се опознаете в дълбочина. Второ: очевидно единият от вас е в търсене на автентичност, нима смеем да очакваме стабилен развой, когато партньорът не е наясно със себе си? Трето: губи се свобода на действие. Да пътувате, или да прекарвате по цели нощи будни е почти невъзможно, защото единият от вас има други потребности в дадения момент.

Темата е дълга и контрастна, но ще я обобщя по следния начин: ако срещнете сродната си душа в неблагоприятен момент, помислете добре преди се вкопчвате един в другиго. Помислете дали сте готови да жертвате в името на чуждото благосъстояние, да сте в неведение за съвместното ви бъдеще, да обсъждате предимно теми от професията на другия човек…вероятно и да не се радвате на достатъчно секс и т.н.

Каквото и да решите имайте предвид че амбициите не слагат един човек под знаменателя на лош спътник и не подценявайте интимните му достойнства по презумпция. Освен това съществува неписано правило, че ако ви е отредено, живота ще ви среща постоянно. А клиширано казано: за всичко има правилно време.

Петър Дънов казва: ” Любовта е най-важният въпрос на живота. Разрешите ли него, ще разрешите всички останали въпроси, от какъвто и характер да са те – личен, обществен, семеен или общочовешки.”

Животът е безсмислен, ако няма за кого да умреш

Малко радикална фраза, но е моята запазена марка за специални случаи на влюбени изповеди. В крайния си идеализъм, окончателната саможертва в името на любимия ми изглежда като абсолютното постижение в почетната стълбица на еволюционната любов. Разбира се, това не непременно означава да се впуснеш в дуел, защитавайки честта на любимата.

Напоследък е много модерно да се говори за здравето на тялото, на душата и духа.Здравословното хранене вече не е изключение, а световна кауза. Съвършените тела вече не са пиетет на моделите и културистите, а рафтовете с езотерична литература празнеят бързо. Всичко това е чудесно, но сравнително рядко се повдига темата за здравето на взаимоотношенията. Уж, информацията спомага благоденствието ни, а сякаш близостта ни намалява.

По принцип идеята за инстинктивна жертвоготовност спрямо скъп човек далеч не е категоризиран единствено в статут “обвързан”. Дори по- често звучи адекватно за позицията родител- дете, но тъй като това е статия за споделената любов, ще обърна внимание на нея.

Животът е безсмислен, ако няма за кого да умреш, защото това означава, че изначално не си се научил да обичаш и приемаш хората. Не мисля, че е възможно една личност да отразява филантропия, да е съпричастна и екипна, ако не е преминала през уроците на всеотдайната любов. Най- лесно се учи чрез още една душа. В края на краищата няма как да опознаеш всеки в пълнота, затова се появя един конкретен човек, с когото борите заедно. А най- хубавото е, че преоткривате неочаквана добродетел, на която сте способни. Звучи твърде фантастично, обаче идва в доста особен вид.

Вярвам, че след като си приел всяка фибра от живота на избраника си, сиреч чул си всяка мръсна тайна, непростима грешка,травматизиращ проблем; намерил си общ език с всеки странно налудничав член на близкото му обкръжение; станал си безкрайно толерантен към всеки сорт гнусна действителност като (извинявам се) миризливи чорапи, стискане пъпки, занемарена хигиена, мръсно бельо, или сутрешно “ароматна” тоалетна; приел си недопустимото му поведение, когато е нервен (или ирационалните й панически атаки) и най- вече научил си се да се грижиш за болен човек, преминавайки през всички смразяващо- пагубни мисли; след всичко това е невъзможно да не натрупаш известна солидарност спрямо другите хора.

Навремето един дядо ми сподели за младините си, за бабата, която много обича и като девойка е имала най- големите очи. Само нейните, твърдеше дядото, са черни. Другите моми имат тъмно кафяви, но на неговата баба са черни като райето на тигъра. Спомням си как въздъхна и с една блага усмивка ми рече, че ако Господ го обича ще прибере него първи, защото не иска да вижда големите очи на бабата умрели. Виждате ли за каква топлина става дума? Няма как да не се трогнеш. Няма как да не се замислиш. Особено, когато е признато от човек в края на земния път. Много пъти, когато някой от моите деди е в болница, съм виждала сълзите и тревогата на другия. Сърцето ми се свива, но знам, че никой не е в състояние да ги разбере.

Накрая оставаш с един единствен човек, който те познава в същина, който те съхранява млад в съзнанието си. За другите си само снимка и сладка история за поколенията, или статия в Уикипедия, но за спътника си, ти си символ на неговото щастие; ти си терапията за болежките му; ти си уникалното създание, което разбира. Това е смисълът.

Според мен този свят се държи на любовта между двама. Не, че гледам цинично на майчинската любов например, но нека погледнем логично: колкото и да обичаш децата си, те ще те напуснат и то точно от любов…по другиго. Така е редно. Това е цикличност. Между другото този етап е много любопитен. Какво се случва с двойката, когато се “освободи” от децата? Едва ли е просто очакване на внуци. Надявам се тогава да се живее втора младост.

Във всеки случай, споделената любов си струва.

Успех!

Благодаря за вниманието,

Мария- Елена

Leave a Reply