Кожен оргазъм.Или защо с изкуството не можеш да свършиш

Кожен оргазъм.Или защо с изкуството не можеш да свършиш

Симптомите

кожен оргазъм

Гърдите се задъхват, сетивата се съсредоточават, пулсът прескача….и изведнъж всеки жизнен процес заглъхва, за да се концентрира в един единствен орган…и тогава, в кулминативният момент невидимите власинки по кожата се нажежават изтръпнали.

Според учените тази всепоглъщаща физическа реакция се изпитва от две трети от населението на земята. Нарича се „кожен оргазъм” и  представлява силно усещане на наслада, провокирано от произведение на изкуството.

Едва ли има по- привлекателна характеристика от тази на талантливият човек. Самородната атрактивност в мистериозните му мисли…неуловимата му свобода….страстният хедонизъм и шармантните идеи. Трудно е да се отрече, че хората биват силно привлечени от творците и това изобщо не е загадка. С тяхе забавно, интересно, примамливо до степен, че ставаш зависим- покварен от желанието…а то е винаги е достатъчно осъществено, че да събличаш задръжките си и също толкова коравосърдечно, че да допълни обсесията.

Не препоръчвам влюбването в артисти. Твърде истинско е за синтетичното ежедневие, но обичайте продуктите на неговия интелектуален труд.

Ако зрителят допусне изкуството да флиртува със сетивата му, гарантирано ще бъде задоволен. А не е ли именно това смисълът на живота?  Малките моменти на умопомрачителна наслада- физическа, сетивна, интелектуална и морална.

Трудът

кожен оргазъм

 

Питам се защо в България галериите празнеят при все, че посещението им е абсолютно безплатно?

Изобразителното изкуство е специфично, то е тихо, самовглъбено, съзерцателно и  моногамно явление. То е неповторимо дори за собствения си автор. Комуникира индивидуално, не е способно на реплика и ще прелъстява достатъчно дълго, за да се почувствате заситени. Винаги сравнявам удоволствието от създаването и съпреживяването на изобразителното изкуство със сексуален акт. Както в секса, така и в художественото дело преживяваш случващото се в мозъка и макар споделено, то е самостоятелно изградена представа относно ценността и основната идея на действието.  Когато правиш любов (да не се бърка с тривиалното задоволяване на инстинкти)  е специално, защото не е ежедневно, а един конкретен момент, който нервната система доизгражда и чувството на космически екстаз привързва към обекта на споделяне.

Визуалните изкуства са създадени, за да ангажират цялата материална и духовна вещественост на отделната личност.

Замислете се за вложеното от художника: въображение, труд, време, дълбоки проучвания, прецизност, концепция, средства и пр. За разлика от другите изкуства първо изобразителното винаги борави с един автор  т.е. един ум, една душа, която трябва да въздейства; второ за създаването на една изложба авторът инвестира в пъти повече от това, с което се сдобива, а в нашата страна зрителят е привилигирован да се впусне в събитието напълно безплатно. Някога задавали ли сте си въпросът защо се правят изложби? На първо време заради вас. За да отделите малко повече от един час в запълнения си, еднообразен график и да получите уникален спомен. А този спомен се изгражда адекватно от личния контакт. Не от албум, или интернет, а от любопитно бродещият поглед на зрителя по повърхността на платното на няколко сантиметра от обонянието му, или на няколко крачки разстояние от зрителния му обхват. На живо картините ухаят, багрите им си играят със светлината и от време на време проблясват, защото харесват  воайорите.

Промяната

Художникът е длъжен да поеме разноските за материалите си, за наемът на изложбеното пространство,за транспорта на произведенията, за кетъринга по време на откриването, за разпечатката на покани, отредени на важните гости, а отгоре на всичко повечето частни галерии изискват от автора да остави една/ две картини за ресора на пространството и не- не бива обезпечен. Ние не можем да си закупим един инструмент за изява, или упражнение- потребни са ни множество компоненти. Не сме в състояние да разчитаме единствено на тялото, или гласните си струни, за да направим творческия процес постижим.. Материалите ни обикновено привършват с финализацията на конкретното произведение. И повярвайте ми- живописта се е явила най- рентабилния жанр, който съм практикувала.

Защо споделям всичко това?

kojen orgazum

Не е с цел упрек, а покана.

Моля ви, съберете смелост да прекрачите прага на музей, или галерия- там се намира ако не друго, то поне тихо пространство, създадено за убежище на вашите съждения; елате на откриване, за да се напиете, посмеете и запознаете с уникални личности- ние ви чакаме(и да  си знаете- ако се запознаете с автора е много вероятно вечерта ви да завърши призори).

Живеете във време и държава, чийто културен свят е неочаквано достъпен и завладяващо вълнуващ. Твърде вероятно е да се пристратите. Очаквам да го направите и всеки път, когато излизате от галерия кожата ви да е обладана от тръпки. Да въздъхнете удовлетворени и да поискате още…и още… и още. Толкова много, колкото създава, колкото се случва, колкото се побира, колкото заслужават сетивата ви.

От вас се изисква да намерите място, да определите час и да се отпуснете. „Любовникът” ви ще свърши останалото и всеки път ще се старае да ви докара кожният оргазъм, заради който го потърсихте.

Благодаря за вниманието Ви!

Мария- Елена

Leave a Reply